In het kader van het EPC zal ENGIE Cofely een biomassaproject installeren op Landbouwschool La Reid.

Warmtedistributie

Het Provinciaal Instituut voor Landbouwonderwijs (IPEA) in La Reid (Theux) heeft ENGIE Cofely gevraagd een warmtedistributienetwerk met biomassa te installeren. Deze renovatie inzake energiebeheer past binnen het project RenoWatt.

Project RenoWatt

Het pilootproject RenoWatt helpt lokale overheden en instellingen energie te besparen via renovatie. Het gaat onder meer om de gemeentescholen en de provinciescholen in de regio Luik. De doelstelling is een efficiënter energiebeheer: minder verbruiken, een lagere energiefactuur en een kleinere ecologische voetafdruk.

13 gebouwen

Vanwege de tuinbouwactiviteiten zijn de terreinen van IPEA erg uitgebreid: leslokalen, serres, labo’s, een atelier, een didactische boerderij, enzovoort. 13 gebouwen in totaal die tot voor kort allemaal werden verwarmd met stookolie.

Voordelen van biomassa

ENGIE Cofely installeert een warmtedistributienetwerk met biomassa. In buizen over de hele site circuleert water dat met hout wordt verwarmd. Dat levert een mooie besparing op qua energie, een merkelijk lagere CO2-uitstoot, het onderhoud is heel eenvoudig, de levensduur van zo’n systeem is hoog en er wordt op een duurzame manier verwarmd (lokale grondstof).

Warmte-energie

Biomassa zorgt dat uit allerlei soorten hout warmte-energie kan worden gehaald: stronken, sprokkelhout, snoeihout, zaagsel, schors… Al deze elementen dienen als brandstof voor de verwarmingsketel en dekken de behoefte aan verwarming en warmwaterproductie.

Andere dienstverlening

We zorgen voor de productie en de distributie van warmte maar we staan ook in voor het beheer van de centrale technieken, we voeren een relighting uit in een aantal gebouwen, we isoleren het dak en plaatsen nieuwe ramen.

Aanzienlijke besparing

Dit energie-efficiëntieproject vergt een investering van 1.864.000 euro. Het zal het IPEA van La Reid een energiebesparing opleveren van 24 %. Bovendien verlaagt de school haar CO2-uitstoot met 22 %.