Ontdek het EnergiePrestatieContract met het OPZC van Rekem

Warmtekrachtkoppeling (WKK) en EnergiePrestatieContract

Het centrum voor mentale gezondheidszorg OPZC van Rekem (Limburg) heeft in 2015 met ENGIE Cofely het eerste EnergiePrestatieContract getekend in de Vlaamse openbare sector.

30% lager verbruik

Het OPZC Rekem in Limburg werkte met verouderde installaties en wilde van de renovatie profiteren om zijn energieverbruik op lange termijn te verlagen. Het contract voorziet in een verlaging met 30% van het energieverbruik van het centrum. Dat gebeurt onder meer door de installatie van WKK-eenheden en een verwarmingsnet.

Drievoudige garantie

Dankzij dit energieprestatiecontract worden er in  de 22 gebouwen(totale oppervlakte van meer dan 55.000 m2) van het OPZC Rekem 3 zaken gegarandeerd: een perfect gedimensioneerde installatie, een energiefactuur die op lange termijn verlaagt en respect voor de comfortvereisten.

Verschillende technieken

Nadat het oude verwarmingsnet buiten gebruik was gesteld, heeft ENGIE Cofely verschillende technieken gecombineerd. Er werden gasabsorptiewarmtepompen met elkaar verbonden via een nieuw verwarmingsnet. Verder optimaliseren de WKK-eenheden de productie van warmte en elektriciteit.

3 WKK-eenheden

ENGIE heeft 3 WKK-eenheden geïnstalleerd, elk met een capaciteit van 20 kW. Die oplossing bleek op vele vlakken interessanter dan één enkele WKK-eenheid die krachtiger was.