Nu vrijdag wordt in Oudenaarde het 11de complex van Sportoase ingehuldigd. Een zwembad dat ontworpen is om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Alweer een mooi voorbeeld van de knowhow van ENGIE Cofely en de synergie binnen de groep ENGIE

Sportoase is een joint venture tussen ENGIE Cofely en de aannemer Van Roey. Het is gespecialiseerd in de realisatie en uitbating van polyvalente sportcentra in de vorm van een PPS (publiek-private samenwerking) en telt vandaag meer dan 11 actieve centra voor watersport en recreatie en 5 centra in opbouw. Het complex in Oudenaarde (56 000 m²) heeft een bad van 25 m, twee recreatiebaden, glijbanen, sauna’s, een hamam en een cafetaria. ENGIE Cofely zorgt er voor de installatie van alle technische uitrusting en voor haar onderhoud gedurende 30 jaar.


Een lengte voorsprong in het technische beheer van zwembaden

De expertise van ENGIE Cofely op het vlak van zwembaden blijft niet beperkt tot Sportoase. Dagelijks waken wij over het comfort en de veiligheid van de bezoekers van meer dan 100 zwembaden in België door de technische installaties te onderhouden. Met meer dan 50 jaar ervaring in technisch beheer heeft ENGIE Cofely een grote deskundigheid verworven in oplossingen voor de optimalisering van de energie- en milieu-efficiëntie: de beperking van de behoeften (aanpassing van de uren, isolatie, vermindering van het verbruik …), de beheersing van de kosten dankzij installaties met hoog rendement, en de toepassing van oplossingen voor de productie van duurzame en groene energie.
Om over het comfort en de veiligheid van de bezoekers te waken, beschikt ENGIE Cofely over een eigen laboratorium dat gespecialiseerd is in de analyse van lucht en water.

Geavanceerde technologieën in duurzaam bouwen

ENGIE Cofely heeft de centra van Sportoase bestudeerd om het energieverbruik zo veel mogelijk te verlagen. In vergelijking met een klassiek complex bespaart een Sportoase-zwembad tot 30% energie.

Hier volgen enkele voorbeelden van technische installaties die ENGIE Cofely in Oudenaarde geïnstalleerd heeft:
– Condensatieketels met hoog rendement en een centraal warmtepompsysteem
– Ventilatie-eenheden met geavanceerde systemen voor warmterecuperatie
– Automatische ledverlichting
– 220 m² zonnepanelen
– Recuperatiesysteem voor spoelwater (omgekeerde osmose) en regenwater
– Gecentraliseerd technisch beheer en follow-up van het energieverbruik

Voor de installatie van deze uitrustingen kon ENGIE Cofely op de ervaring van haar zusterondernemingen rekenen. Dat zijn ENGIE Fabricom voor de elektrotechniek en ENGIE Axima voor de HVAC- en sanitaire installaties. Daarnaast heeft Tractebel de engineering van de technische installaties verzorgd.

ENGIE Cofely zal de volgende 30 jaar instaan voor het technische beheer van het complex.