Persbericht

Sportoase Groep, voor 50% dochter van ENGIE Cofely, begint de bouwwerken voor haar 17de zwemcomplex ‘Groot Schijn’ met bijhorende schaatsbanen in Deurne. ENGIE Cofely, onderdeel van ENGIE, is onder andere gespecialiseerd in het beheer en het onderhoud van technische installaties voor sport- en recreatiecentra in België. In dit project zal het opnieuw zorgen voor het onderhoud van technisch geavanceerde, energie-efficiënte en duurzame oplossingen. Ook ENGIE Fabricom en ENGIE Axima leveren een bijdrage aan het project. Naast het zwembad zal Sportoase Groot Schijn ook ruimte bieden aan twee overdekte schaatsbanen, die samen het grootste schaatscomplex van het land vormen. De opening is voorzien voor najaar 2021.

ENGIE Cofely zorgt voor geavanceerde technologieën en duurzame bouwtechnieken

ENGIE Cofely is vandaag dé referentie voor technisch onderhoud, energie-efficiëntie en geïntegreerd facilitair beheer. Het beheert gebouwen en technische installaties van zijn klanten, reduceert hun energiekosten en verkleint hun ecologische voetafdruk. ENGIE Cofely zal samen met zusterbedrijven ENGIE Fabricom en ENGIE Axima instaan voor de installatie van de technieken van de schaatsbanen, die uitgerust zijn met de meest geavanceerde, energie-efficiënte en duurzame installaties en technieken.

Een overzicht van de technische installatie:

  • Regenwater wordt opgevangen om te worden gebruikt als spoelwater voor sanitaire installaties.
  • Wat ventilatie betreft, zijn er verschillende luchtgroepen voorzien zodat er volgens de bezetting een luchtgroep kan worden aangeschakeld, waardoor energie wordt bespaard.
  • Het ijs voor de schaatsbanen wordt geproduceerd door een ammoniakmachine, waarbij alle ammoniak in de machinekamer blijft. Het ijs op de schaatsbaan wordt door een alkalimiddel bevroren, zodat er geen enkel risico bestaat dat er ammoniak vrijkomt op de ijspiste. Er is gekozen voor ammoniak als koelmiddel omdat de energieprestatie beduidend beter is dan andere koelmiddelen.
  • Er wordt gewerkt met drie compressoren om energie te besparen zodat er in functie van de vraag compressoren kunnen worden ingeschakeld. De warmte van de compressoren wordt hergebruikt in de schaatshal voor verwarming en als er warmteoverschot is wordt deze naar het zwembad gebracht, waar ze dan verder wordt gebruikt.
  • Het gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp met een hoge Performantiecoëfficient (COP). Bovendien is er geen gasaansluiting aanwezig, wat het gebouw volledig fossielvrij maakt.

Het water- en stroomverbruik van het gebouw wordt volledig automatisch gevolgd en dagelijks gecontroleerd via OptiBase, een door ENGIE Cofely ontworpen monitoringsysteem. De nieuwe installaties worden permanent gecontroleerd om de veiligheid van de badgasten te verzekeren, het energieverbruik te optimaliseren en eventuele lekken te detecteren. Met ruim 50 jaar ervaring in technisch beheer en 120 zwembaden in beheer is ENGIE Cofely bijzonder goed geplaatst voor het technisch onderhoud en de opvolging van de installaties. Er is een uitbatingscontract voor 30 jaar afgesloten, waardoor de energie-efficiëntie van het complex gedurende de hele periode gegarandeerd blijft.

 

Synergieën binnen ENGIE

 Dit nieuw Sportoase-complex is alweer een mooi voorbeeld van de synergieën en samenwerkingen tussen verschillende entiteiten, die de ENGIE Groep in België kenmerken. ENGIE Fabricom zal tijdens de werkzaamheden aan de schaatsbaan instaan voor de vernieuwing van de elektriciteit en verlichting, ENGIE Axima is verantwoordelijk voor de koelinstallaties, HVAC-en sanitaire installaties en ENGIE Electrabel zorgt voor de levering van elektriciteit aan het zwemcomplex.

Over ENGIE Cofely

ENGIE Cofely begeleidt ondernemingen en lokale overheden bij hun uitdagingen op het vlak van energie- en bedrijfsrendement. Het ontwikkelt technische oplossingen om hen te helpen minder te verbruiken en lokale en hernieuwbare energie te produceren. Het staat ook in voor het beheer van technische installaties en diensten in gebouwen van haar klanten zodat zij zich op hun kernactiviteit kunnen focussen. Met het oog daarop werkt ENGIE Cofely ook samen met andere ondernemingen van de ENGIE Groep in België, zoals ENGIE Fabricom, ENGIE Axima en ENGIE. Met vereende krachten willen ze de leider van de koolstofvrije transitie worden. ENGIE Cofely en haar dochterondernemingen behaalden in 2018 een omzet van 400 miljoen euro en stellen 2.500 mensen te werk.