Elke dag fietsen er honderden mensen langs het fietspad Hombeek – Mechelen dat door het Vrijbroekpark in Mechelen loopt. De Provincie Antwerpen heeft er geïnvesteerd in diervriendelijke verlichting. ENGIE Cofely heeft het verlichting project volledig uitgevoerd.

Het gaat over een nieuwe installatie, op een stukje traject waar voordien nog géén verlichting was. Een specifieke vraag van de Provincie Antwerpen was een vleermuisvriendelijke verlichtingsinstallatie, wat heel belangrijk was voor de uitbaters van het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark.

In totaal, heeft ENGIE Cofely 18 nieuwe verlichtingsmasten geïnstalleerd, met 18 nieuwe LED armaturen en 18 bewegingssensoren.

Om de verlichtingsinstallatie vleermuisvriendelijk te maken, heeft ENGIE Cofely een warmere kleurtemperatuur van 2 200K toegepast in de nieuwe LED armaturen. Het doel was namelijk om blauw en ultraviolet licht zoveel mogelijk te vermijden, waaraan de ogen van vleermuizen héél gevoelig zijn.

Bovendien werd elke mast uitgerust met een bewegingsdetectiesysteem, waarvan de armatuur enkel 100% licht geeft wanneer er ook effectief iemand van het pad gebruik maakt. Dankzij sensoren die op elke mast zijn geïnstalleerd, volgt het licht de gebruiker van het pad.

Door het dimmen van de verlichting naar een veiligheidsniveau, bespaart de klant uiteraard ook extra energie.

Aan het intelligent systeem is een online platform gekoppeld waarmee de klant het energieverbruik kan opvolgen of eventueel defecten (armatuur, sensor, verbindingsprobleem) vanop afstand kan raadplegen.

Een ecologisch verantwoord project waaraan ENGIE Cofely, in het hart van de zero carbon transitie, actief bijdraagt door duurzame multi-technische oplossingen aan te bieden.