Persbericht

In aanwezigheid van burgemeester Wim Dries werd vandaag de zonnepaneleninstallatie op het dak van het politiekantoor in Genk officieel ingehuldigd. Het is ondertussen het tweede gebouw van de politiezone CARMA dat met zonne-energie werkt. Met dit initiatief zet CARMA een stapje verder in zijn ambitieus en duurzaam energiebeleid.

De 150 fotovoltaïsche panelen werden geïnstalleerd door ENGIE Cofely en hebben een capaciteit van 36 kilowatt. Dit komt overeen met een jaarlijkse groene stroomproductie van 30.625 kWh. Hiermee wordt het jaarlijks elektriciteitsverbruik van politiezone CARMA met bijna 30% verlaagd en zorgt het voor een verminderde CO₂-uitstoot van 12 ton per jaar.

Als leider in de energietransitie zet ENGIE al jaren sterk in op energie-efficiëntie. ENGIE is niet enkel de grootste groene stroomproducent van het land, maar zorgt er ook voor dat zijn klanten zelf groene, lokale energie kunnen produceren. Wat dit project extra speciaal maakt, is het feit dat het om een gerecupereerde installatie gaat en dat de zonnepanelen dus een tweede leven hebben gekregen. Ze werden in 2012 geïnstalleerd op het dak van een ander bedrijfsgebouw. Toen het bedrijf verhuisde, heeft ENGIE Cofely de volledige zonnepaneleninstallatie gerecupereerd en integraal geïnstalleerd op het dak van het politiekantoor in Genk, weliswaar met nieuwe bekabeling. Op deze manier blijven voor CARMA de groene stroomcertificaten voor de installatie behouden tot 2032. Het project past dus perfect in de ambitie van CARMA om een steeds duurzamere koers te varen én in de wil van ENGIE om van België een rolmodel te maken in energie-efficiëntie.

Met deze nieuwe installatie in Genk heeft politiezone CARMA nu in totaal meer dan 400 zonnepanelen op twee verschillende daken. Op het dak van het politiekantoor in Bree werd in 2017 al een zonnepaneleninstallatie geplaatst met een capaciteit van 65 kilowatt.

Wim Dries, burgemeester van stad Genk en voorzitter van de politiezone CARMA:Met deze installatie kunnen we het jaarlijkse elektriciteitsverbruik met 30% verlagen en stoten we jaarlijks 12 ton minder CO uit. De politiezone gaat steeds meer op zoek naar ecologische alternatieven. In het wagenpark maken we ook al enkele jaren zoveel mogelijk groene keuzes. Als overheid horen we het goede voorbeeld te geven. Wie weet kunnen we enkele burgers inspireren.”

Stan de Pierpont, CEO van ENGIE Cofely: “De installatie die we vandaag inhuldigen bij politiezone CARMA illustreert de ambitie van ENGIE om van België een rolmodel te maken in energie-efficiëntie, met lokaal geproduceerde, groene energie. Bovendien staat het project helemaal in teken van duurzaamheid doordat de gebruikte zonnepanelen hier een nieuw leven hebben gekregen. Een mooi voorbeeld van hoe ENGIE, als leider van de energietransitie, steeds de beste oplossingen, aangepast aan de noden van onze klanten aanbiedt.”