Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem en de Energy Service Company (ECSO) Cofely Services hebben het eerste energieprestatiecontract in de openbare sector in Vlaanderen ondertekend, in aanwezigheid van Ministers Turtelboom en Vandeurzen. Het Vlaams EnergieBedrijf onderhandelde tot een gegarandeerde besparing van 30% op de energiefactuur van het zorgcentrum.

Iedereen is zich ervan bewust dat energiebesparing in de openbare sector broodnodig is. Het Vlaamse regeerakkoord legde al een sterke focus op energie-efficiëntie. Minister van energie Turtelboom: “Energie-efficiëntie is belangrijk. Niet alleen voor gezinnen maar ook voor ondernemingen, organisaties en overheidsgebouwen. Via een ESCO-systeem of derdepartijfinanciering bespaar je onmiddellijk op de energiefactuur zonder zelf één euro te investeren. In het OPZC Rekem nemen ze hun verantwoordelijkheid op voor een duurzame toekomst.”

Het VEB heeft samen met het OPZC Rekem een hele weg afgelegd. De voorzitter van OPZC Rekem Erwin Vermeulen over de keuze voor dit project: “De dienst ondersteuning en techniek van het OPZC Rekem legt de lat steeds hoger. We kozen met hulp van het VEB voor een brede duurzame aanpak van het energieverbruik voor onze campus van 5,5 hectare vloeroppervlakte. We mogen fier zijn op dit geslaagde project, waarin de bedrijfswereld en de openbare sector elkaar versterken.” Vandaag tekent het zorgcentrum het contract met de ESCO Cofely Services.

Bij een energieprestatiecontract engageert de ESCO zich om de energiekost te verlagen door duurzame investeringen uit te voeren. De ESCO wordt betaald met een deel van de energiebesparing die hij realiseert. Na de periode van het contract is de winst voor de opdrachtgever. Waar traditioneel studie, uitvoering en onderhoud bij verschillende partijen zitten, neemt de ESCO alle fases op zich.

Stanislas de Pierpont, Managing Director Cofely Services: “Actief meewerken aan een beter en duurzaam energiebeheer is onze kerntaak. Door deel uit te maken van deze ESCO-overeenkomst bevestigen wij onze positionering als lange termijn partner. In onze offerte stelden we een evenwichtig pakket voor van energie-oplossingen op maat en maatregelen voor energiebesparing.”

Dit luidt het begin in van een nieuw verhaal voor heel de publieke sector. Minister van welzijn Vandeurzen hoopt alleszins dat de rest van de zorgsector dit voorbeeld volgt: “Het OPZC Rekem en het VEB zijn er door een intense samenwerking in geslaagd om budgetneutraal meer financiële ruimte te creëren voor de zorg. Via duurzame innovatie verlagen ze onmiddellijk hun kost met 10 %.  Als Vlaams minister van Volksgezondheid ben ik fier dat het OPZC Rekem een goed voorbeeldproject realiseert voor de welzijns- en gezondheidssector.”

Het VEB stopt niet bij de zorgsector. Voorzitter Bart Huybrechts: “Met het eerste project uit de startblokken, is het VEB klaar voor een intelligente kopie naar andere publieke diensten toe. OPZC Rekem en gelijkaardige projecten in volle voorbereiding concretiseren de ambities van het VEB om in de toekomst sterk in te zetten op een verscheiden pallet aan energiediensten. De doelstelling daarbij is simpel: de energiekost van de publieke sector duurzaam verminderen. Van goedkoper energie aankopen over energiedata centraliseren en ontginnen tot energie-efficiëntieprojecten, het VEB ontzorgt waar het kan.”