Het Regionaal Ziekenhuis Samber en Maas in Namen heeft een Energieprestatiecontract (EPC) getekend met ENGIE. Het is het eerste ziekenhuis in de provincie Namen dat deze keuze maakt. Dankzij het contract zal het energieverbruik van het ziekenhuis met meer dan 15% kunnen dalen.

Het Regionaal Ziekenhuis Samber en Maas (CHRSM) draait 24 uur op 24. Dit heeft een aanzienlijke impact op het energieverbruik. Wat elektriciteit betreft, verbruikt het Naamse ziekenhuis op één jaar tijd het equivalent van meer dan 2 000 gezinnen van vier personen.

Het EPC zal de jaarlijkse CO2-uitstoot van het CHRSM verminderen met bijna 1 100 ton, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 464 dieselwagens.

Deze prestatie waartoe ENGIE Cofely zich verbindt, op straffe van een boete, zal worden bereikt dankzij de plaatsing van zonnepanelen op de daken en parkings, de installatie van een nieuw controlesysteem, de vervanging van ventilatiegroepen in radiologie, de plaatsing van LED-verlichting en de regeling van ventilatiegroepen in operatiekamers.

___

Christophe Sévenants, Voorzitter van het CHRSM : “Het energieverbruik verlagen, zonder in te boeten op veiligheid en comfort, is een strategische uitdaging. We wilden een globale aanpak die zich niet beperkt tot enkele aanpassingen. Daarom hebben we gedurende 2 jaar een volledige audit uitgevoerd die heeft geleid tot de ondertekening van dit contract. Het biedt ons echte garanties voor energiebesparing, aangezien ENGIE zich ertoe verbindt de instelling te compenseren indien de doelstellingen niet worden bereikt.”

Stan de Pierpont – Algemeen Directeur van  ENGIE Cofely : “ENGIE heeft de ambitie om de leider van de ‘zero carbon’ transitie te zijn. Als grootste groene stroomproducent van het land zetten 11 000 van onze 17 000 medewerkers zich dagelijks in om het energieverbruik van ziekenhuizen, bedrijven, administratieve gebouwen en scholen te doen dalen. Met onze uitgebreide ervaring in ziekenhuizen en EPC’s en onze jarenlange samenwerking met het CHRSM, zijn we fier om bij te kunnen dragen aan de klimaat- en energieobjectieven van het ziekenhuis.”

___

Over het CHRSM

Het Samber en Maas-ziekenhuis in Namen is een algemeen ziekenhuis met 419 bedden dat alle medische diensten omvat. Het biedt een compleet zorgpakket aan. 250 artsen en 1 500 personeelsleden zorgen elke dag voor het welzijn van de patiënt. De kwaliteit van de ontvangst, de opname en de zorg van de patiënt staat voorop, waardoor het ziekenhuis zijn missie als performante openbare instelling volledig vervult.

Over ENGIE Cofely

ENGIE Cofely, dochteronderneming van de ENGIE Groep, begeleidt ondernemingen en lokale overheden bij hun uitdagingen op het vlak van energie- en bedrijfsrendement. Ze ontwikkelt technische oplossingen om hen te helpen minder te verbruiken en lokale en hernieuwbare energie te produceren. Ze staat ook in voor het beheer van technische installaties en diensten in gebouwen van haar klanten zodat zij zich op hun kernactiviteit kunnen focussen. Met het oog daarop werkt zij ook samen met andere dienstverlenende ondernemingen van de ENGIE Groep in België, zoals ENGIE Fabricom, ENGIE Axima of ook ENGIE Electrabel voor energie gerelateerde projecten. In 2018 boekten ENGIE Cofely en haar dochterondernemingen een omzet van 484 miljoen euro en telden zij 2 600 medewerkers. Hiermee positioneert ENGIE zich als marktleider op vlak van beheer van technische installaties en energie efficiëntie.