Warmte- en koudedistributie zitten in de lift. Zo’n netwerk is niet alleen goed voor de energieperformantie van een gebouw, het biedt de gebruikers ook optimaal comfort. ENGIE Cofely kan u perfect helpen om zo’n warmtedistributienetwerk uit te bouwen.

Wat is een warmtedistributienetwerk?

Een warmtedistributienetwerk kunt u vergelijken met een centrale verwarming die meerdere gebouwen of zelfs een hele wijk bedient. Via een netwerk van kanalen wordt de warmte naar alle aangesloten gebouwen gestuurd. De warmte wordt in centrale stookketels geproduceerd en verdeeld in de vorm van water of stoom. De stookketels werken 24 uur op 24 en worden op industriële wijze beheerd met het oog op maximaal thermisch rendement.

Verschillende energiebronnen

In een warmtedistributienetwerk kan de warmte worden gegenereerd met alle bestaande energiebronnen:

  • Conventionele energie: gas, stookolie, steenkool
  • Thermische energie op basis van een warmtekrachtkoppeling
  • Hernieuwbare energie: biomassa, geothermie, zonne-energie, hout
  • Recuperatie-energie: verbranding van huishoudelijk afval, biogas, afvalhout

Energie-efficiëntie en beheersbare kosten

Een warmtedistributienetwerk is een duurzame manier om de energie-efficiëntie te verhogen en de impact op het milieu te verkleinen. Tijdens de hele duur van het contract gebruikt ENGIE Cofely een maximum aan hernieuwbare energie. We starten het proces om efficiënter met energie om te springen, minder te verbruiken, minder uit te geven en het energieverlies in te dijken. Een goed voorbeeld daarvan is het project dat we hebben gerealiseerd voor het Provinciaal Instituut voor Landbouwonderwijs (IPEA) in La Reid (Theux).