Een DBFM-contract is een all-in formule voor beheer op lange termijn van gebouwen en installaties waarbij de gebruikers garanties krijgen over de prestaties en het gewenste comfort. Deze formule omvat het ontwerp, de opbouw, de financiering, het beheer en het onderhoud van uw infrastructuren.

Tal van voordelen

Door te kiezen voor een DBFM-formule (Design – Build – Finance – Maintain – Operate) focust u met uw bouwproject op het resultaat maar ook op duurzaamheid, kwaliteit en beschikbaarheid van de infrastructuur. Dit doet u bovendien met een resultaatsgarantie op lange termijn van ENGIE Cofely in ruil voor een vaste jaarsom voor het gebruik. Dat is een groot voordeel want als tegenprestatie voor deze vaste som worden alle werken uitgevoerd. Bovendien zijn alle vaste kosten voor de jaren van de overeenkomst inbegrepen. Nog een voordeel van deze vorm van partnerschap: ENGIE Cofely is en blijft gedurende de hele duur van het traject verantwoordelijk (25 tot 30 jaar).

Van ontwerp tot exploitatie doen wij er alles aan om de beste energie- en milieuprestatie te behalen. Daarvoor maken we gebruik van state-of-the-art technologie en intelligente tools. We houden ook rekening met patrimoniumbescherming.

Een beroep doen op ENGIE Cofely betekent dat u kunt rekenen op de kracht van een Groep die alle posten van de energiewaardeketen behandelt. In samenwerking met onze zusterbedrijven, elk toonaangevend in hun domein, kunnen wij u de meest efficiënte oplossingen aanbieden.

Concrete case: een zwembad

DBFM is een vorm van pubiek-private samenwerking (PPS). We gebruiken hier de sport- en recreatiesector als voorbeeld. We bekijken het concrete geval van een zwembad. Een zwembad dat voldoet aan de behoeften van een gemeenschap wordt door een publieke partner beheerd en genereert een groot deficit (600.000 tot 900.000 euro/jaar). Wanneer het door een private partner beheerd wordt via een DBFM, wordt dat deficit met de helft teruggebracht. Als private partner legt ENGIE Cofely zich toe op rendabele activiteiten die een return on investment genereren (welnesscentrum, sauna, fitnesszaal, enz.).

Interessante alternatieve oplossing

Een DBFM-formule kan geen mirakels verrichten maar het blijft toch een interessant alternatief, vooral in het geval van nieuwbouw. De belangrijkste voordelen? Het budgetbeheer en de kwaliteitsgarantie (we spreken dan vooral over een langere periode, niet over enkele jaren).

Sportoase, onze dochteronderneming voor de exploitatie van sportcentra en zwembaden

Sportoase  is een dochteronderneming van ENGIE Cofely (wij zijn voor 50% aandeelhouder) die werd opgericht in 2005. Sportoase is gespecialiseerd in het beheer en onderhoud van technische installaties voor zwembaden en sport- en recreatiecentra en dit via een Publiek-Private Samenwerking met de betrokken gemeenten. Deze dochteronderneming draagt bij tot de ontwikkeling en installatie van technische oplossingen die state-of-the-art energie-efficiëntie en duurzaamheid bieden.

Deze kwalitatief hoogstaande zwembaden en sportcomplexen bieden bredere mogelijkheden dan wanneer ze enkel met openbare fondsen gefinancierd zouden zijn. Het resultaat? Een besparing van 30% op de energiefactuur ten opzichte van een traditioneel zwembad. Momenteel beheert Sportoase 11 sites in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Daarnaast zijn er nog 5 sites in opbouw.

kerncijfers

  • 12 Sportoase-sites

    en 4 in opbouw via PPS
  • 30% besparing

    op de energiefactuur van Sportoase Oudenaarde